Het hele jaar door krijgt onze neus het hard te verduren: in de winter door de koude en door verkoudheden, in de lente door pollen. Behalve door het klimaat wordt onze neus ook nog dagelijks belaagd door droge lucht (airconditioning, enz.), luchtvervuiling, irriterende stoffen (uitlaatgassen, tabaksrook, enz.) of behandelingen tegen verkoudheid, sinusitis of allergische rinitis die het neusslijmvlies kunnen uitdrogen (vaatvernauwers, corticoïden).

kid wiping or cleaning nose with tissue isolated on whiteEerste beschermingsbarrière: we moeten lief zijn voor onze neus.

Een neusspray met een isotone zoutoplossing zal:

  • Het snuiten vergemakkelijken en zo het slijm dat ziekteverwekkers bevat afvoeren
  • Helpen bij secundaire preventie van infecties na een verkoudheid van het sinusitistype
  • De ademhaling vergemakkelijken en verbeteren.

Als het neusslijmvlies verzwakt is door herhaalde agressies of chronische ademhalingsaandoeningen (sinusitis, astma, luchtwegallergie, enz.), raakt de binnenkant van de neus geïrriteerd en wordt droog, jeukt en ontstaan er soms korstjes. Ademen wordt pijnlijk en ons neusslijmvlies kan zijn beschermende functie niet meer vervullen. We moeten het dus zo snel mogelijk bevochtigen en de genezing bevorderen.

Onmisbaar bij kinderen:

Rinofaryngitis is de belangrijkste infectieziekte bij kinderen en de reden waarvoor het vaakst een kinderarts wordt geraadpleegd.

  • Zuigelingen kunnen hun neus niet zelf snuiten en ademen tot de leeftijd van 6 maanden uitsluitend via de neus. Zuigelingen neusje reinigen is dus essentieel voor zijn gezondheid.
  • Het afweersysteem van kinderen jonger dan 4 jaar is nog niet helemaal gevormd, waardoor ze vatbaarder zijn voor verkoudheden. Als ze 2 jaar zijn, kunnen zuigelingen tot maar liefst 10 verkoudheden per jaar oplopen. Gelukkig vermindert dit naarmate ze ouder worden.

 

Bronnen:

Antibiothérapie par voie générale en pratique courante: rhinopharyngite aiguë. AFSSAPS januari 1999
http://www.mayoclinic.com/health/common-cold-in-babies/DS01106
.

http://www.mayoclinic.com/health/common-cold-in-babies/DS01106